STANDAARD WEKELIJKSE TEMPELPROGRAMMA’S

Vanwege de uitbraak van het corona virus and de adviezen gegeven door de Nederlandse overheid, zjn alle reguliere tempelprogramma’s vervallen. Lees hier meer over het aangepaste Zondagsfeest. De informatie zoals hieronder is weergegeven gaat over het reguliere programma!

Daarnaast kunt u deelnemen aan de online Bhagavad Gita lezing door Ananda Svarupa Dasa (ACBSP), iedere woensdag en vrijdag van 19:00 tot 20:00 live op onze Facebook pagina.

Sunday Love Feast

Het zondagsfeest (ook wel “Sunday Love Feast” genoemd) is ontstaan in de jaren 60 toen Srila Prabhupada met zijn vroege volgelingen mensen uitnodigden om langs te komen in de tempel voor bhajans (muziek) en prasadam (vegetarische maaltijd). Een trend was geboren en daarmee ook het zondagsfeest. Srila Prabhupada stelde de naam “Sunday Love Feast” voor als naam. Inmiddels gebruiken we vaak de afkorting sunday feast of te wel zondagsfeest.

Het zondagsfeest is voor iedereen toegankelijk en geheel vrijblijvend. U bent niet verplicht het gehele programma te volgen. Mocht u alleen komen voor de vegetarische maaltijd, dan kan u gevraagd worden voor een bijdrage in de kosten.

Bhajans

Bhajans zijn liederen die op een rustige wijze worden gezongen en begeleid door harmonium, karatales en mrdanga. Het publiek mag natuurlijk meezingen met de bhajans, en dit wordt ook aangemoedigd. Meestal zingen we de Hare Krishna Maha mantra. Deze mantra bestaat uit 16 namen van Krishna en de betekenis is “O Krishna, geeft mij uw toegewijde dienst”. Lees meer over mantra meditatie hier. Het is gebruikelijk om tijdens de bhajans op de grond te zitten, maar er zijn natuurlijk stoelen voorhanden. De bhajans duren meestal 45 min tot 1 uur.

Lecture

De lezing gaat over onze filosofie en vaak uit geschriften zoals de Bhagavad-gita en de Srimad Bhavagatam. De spreker bepaalt meestal het onderwerp waarover gepraat gaat worden. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezing is meestal in het nederlands, maar afhankelijk van de spreker en het publiek kan er gekozen worden voor engels. Indien er behoefte is worden er simultane vertalingen gegeven. De lezing duurt meestal 45 min tot een uur.

Kirtan

Het gordijn van het altaar gaat open en we kunnen nu onze deities, (afbeeldingen van Krishna) aanschouwen. We beginnen het volgende onderdeel, de Kirtan. Kirtans zijn ook liederen met als verschil dat het tempo hoger is en we meestal staand zingen. Bhajans worden meestal zittend gegeven. Tijdens deze kirtan zingen we het gaura-arati lied. Na de gaura arati zingen we weer de Hare Krishna maha mantra tot we er bij neervallen.

De kirtan duurt meestal 30-45 min.

Prasadam

Dit is het laatst deel van het zondagsfeest en vaak het meest besproken. Prasadam is onze welbekende vegetarische maaltijd. Maar wat is er nu zo speciaal aan prasadam? Kort gezegd, wij koken met liefde voor Krishna. We bereiden alle gerechten zelf en we weten precies welke ingredienten er in gaan. Daarnaast gebruiken we zoveel mogelijk ingredienten van biologische oorsprong. Wanneer alle gerechten klaar zijn word het eten geofferd aan Krishna. Dat betekent dat we Krishna vragen om onze dienst te aanvaarden (het koken en eten), het eten te zuiveren van karma en om het eten te spiritualiseren. Daarna mogen wij genieten van het meer-gangen diner!

Adres:

Lizzy Ansinghstraat 80-1
Amsterdam

info@iskconamsterdam.nl

Bekijk onze locatie in Google maps

Openbaar vervoer: Metro 52 De Pijp station and Tram 12 Cornelis Troostplein.

STICHTER-ACARYA

Stichter-Acharya

Zijne Goddelijke Genade Sri Srimad A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld

Conform de privacywetgeving worden uw gegevens alleen gebruikt voor het verzenden van de nieuwsbrief. Uw gegevens worden nimmer voor andere doeleinden gebruikt.